Predlogi za pripravo dejavnosti na Noč knjige v distopičnih okoliščinah

Tule smo z mislijo na vas, ki ustvarjate letošnjo Noč knjige z neustrašnim srcem, zbrali nekaj predlogov za pripravo dejavnosti. Naša iskrena želja je, da bi vam bile v navdih. Najlepše vabljeni, da nam v e-nabiralnik Noči knjige nocknjige@gmail.com posredujete še kakšno svojo idejo in z veseljem jo bomo vključili v Vodnik. Želimo vam doživeto, neustrašno, iskrivo, sobivajočo in življenje praznujočo Noč knjige.

Dom, ki živi s knjigo

Naj ne bo le knjižnica prostor za knjige in branje, temveč naj s knjigo zaživi vsa soseska. Okrasimo domove z naslovnicami knjig, ki smo jih prebrali ali jih še želimo prebrati.

 

Izbrane misli iz knjig

Na različnih družbenih omrežjih objavljajmo misli iz knjig, ki so nas v zadnjem času najbolj nagovorile.

 

Beri mi, berem ti

Starši in otroci, uslužbenci in varovanci, učitelji in učenci, prijatelji in znanci spreminjajmo vlogo bralca in poslušalca. V kateri vlogi ste se počutili bolje? Znamo in zmoremo poslušati?

 

Moj junak je

Otroci se za eno uro spremenijo v knjižnega junaka. Svojega junaka lahko predstavijo s pripovedjo, pantomimo, z igro ali likovno podobo.

 

Živa knjiga

Spremenimo se v živo knjigo – kakšna bo njena vsebina, naslov, likovna podoba? Kako se ta knjiga počuti med nami?

 

Kamišibaj

Vse bolj priljubljen način pripovedovanja zgodb ob slikah. Ustvarimo doma svojo različico, ki bo odsevala duh časa.

 

Sanjska knjižna polica

Doma ali na delovnem mestu uredimo sanjsko knjižno polico. Polica naj bo na vidnem mestu, nanjo pa položimo knjige, ki bi jih letos radi  prebrali (ali listek s knjižnimi željami). Morda nas v naslednjih mesecih prav tam čaka knjižno darilo družinskega člana, sodelavca, prijatelja ali znanca.

 

Okrasite kotiček ali klop z mislimi iz knjig

Drobne misli, ki nam polepšajo dan ali čas med osamitvijo. Naj bodo te misli na klopci, stolu, hladilniku ali v kakšnem pustem kotičku ali na našem fb profilu. Besede imajo moč. Naj ostanejo tudi snovni spomini na nenavadno Noč knjige 2020!

 

Ustvarjanje zgodb (»story«) s knjigo na socialnih omrežjih

Dnevno vede ali nevede sledimo številnim osebam, hkrati tudi drugi sledijo nam. A ne bi bilo lepo, ko bi bila med predmeti, brez katerih ne moremo živeti, tudi knjiga. Ustvarimo »story« s knjigo. Nagovorimo ljudi v imenu knjige.

 

Slikam se s knjigo

Trenutke, preživeti s knjigo, čas spremeni v ljube nam spomine. Iz zgodovine je znano, kako zavzeto so se ljudje dajali portretirati ali slikati s svojimi knjižnicami, priljubljenimi knjigami in včasih tudi z dragocenimi zbirateljskimi knjižnimi primerki. Bržkone v največji meri zato, ker jim je bila knjiga vrednota … Ustvarite nepozabno fotografijo s knjigo za svoj osebni foto arhiv tudi vi. Nato jo lahko podelite tudi na družabnih omrežjih in razširite navdušenje nad vašo knjižno ljubljenko še med prijatelji. Da se bomo lažje našli, sliko označite s ključkom #slikamsesknjigo in #nočknjige.

 

Tišina, beremo

Ustvarite doma kotičke za branje. Vsak družinski član naj med tednom vsaj enkrat glasno bere iz  knjige, ki jo trenutno bere ali ki ga je najbolj zaznamovala. Morda vas mika branje na vrtu? Postavite ob počivalnik stojalce za knjigo. Na zelenico pred hišo postavite šotor za branje ali uvrstite branje na seznam aktivnosti v vrtni uti.

 

Iz domače knjižnice

Fotografirajmo domače knjižnice. Fotografije lahko delimo s prijatelji, z znanci, s sodelavci , sošolci.

 

Virtualno potovanje po najznamenitejših knjižnicah ali knjigarnah

Privoščimo si virtualno potovanje po najzanimivejših knjižnicah ali knjigarnah po svetu. Kako neskončna je moč knjige!

 

Knjižni meni

Sestavite tedenski ali mesečni meni, ki ga priporočate v branje. Menije si izmenjajte s prijatelji, sodelavci ali z znanci.

 

Družinsko bralno drevo

Za vsakega družinskega člana izberite knjigo, ki bi mu jo priporočali v branje ali ustvarite drevo na osnovi knjig, ki jih člani trenutno berejo.

 

Poveži predmet s knjigo

Udeleženec izbere en predmet, ki ga povezuje s knjigo, ki jo je prebral. Ob predmetu poskušamo ugotoviti njegovo vlogo, motiv v knjigi, odstirati vsebino in na koncu spoznati knjigo.

 

S knjigo okoli sveta

Obesite zemljevid sveta na prazno steno v hiši in nanj pritrdite književnike, ki ste jih že spoznali, in tiste, ki bi jih še radi.

 

Literarna pantomima

Igrajte se literarno pantomimo kar doma. V klobuk naberite listke z imeni knjižnih junakinj in junakinj, jih upodobite s pantomimo, člani vaše skupine pa naj poskusijo uganiti, koga predstavljate. Naj se tekmovanje v ugibanju prične!

 

Podarimo knjigo

Udeleženci lahko drug drugemu podarimo knjigo, ki je več ne potrebujemo ali pa to storimo s posebnim namenom, ker vemo, da bo nekomu prav ta knjiga pomagala v trenutni situaciji.