Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine.  Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji letos projekt doslej organiziramo petič zaporedoma, tudi letos pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.


Koncept

Noč knjige je vseslovenski project, ki ima za cilj zajeti celotno območje Slovenije in njena obmejna ozemlja ter z branjem in knjigo povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele, pa vse tiste vmes.

Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje. Prireditelji samostojno izbirajo vsebine ter jih samostojno izvajajo.


 

Kakšni dogodki so zaželeni?

Vsi dogodki, povezani s knjigo – samostojni nastopi uveljavljenih in neuveljavljenih piscev in pesnikov vseh generacij, fotografske ali slikarske razstave, filmske projekcije, ki se navezujejo na literature, performansi, koncerti, družabne prireditve, skupna branje (npr. Noč branja po slovenskih šolah), projekti v spletnih okoljih in na družbenih omrežjih, gostovanja tujih avtorjev, prostorske intervencije, instalacije. In še in še.


Kdo vse je vabljen k ustvarjanju? Kdo so prireditelji Noč knjige?

Knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih stroškov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije (JSKD), pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni pesniki in pisatelji … skratka, celotno ozvedje knjigoljubcev, ki želijo prispevati k lepšemu prazniku knjige.


Kdo so organizatorji projekta?

Častni pokrovitelj projekta: UNESCO – komisija za Slovenijo
Soustvarjalci in podporniki: prireditelji in nastopajoči širom Slovenije in po svetu
Nosilca projekta: Društvo festival Sanje in Založba Sanje
Projekt sofinancira: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije
Medijski pokrovitelj: RTV Slovenija

Poleg zgoraj navedenih pa Noč knjige podpira široka družina posameznikov in društev, ki delujemo na področju knjige in branja in snujemo Noč knjige: Društvo slovenskih pisateljev, Slovenski dnevi knjige, Amnesty International Slovenija, Bukla, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS,  Združenje slovenskih splošnih knjižnic, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče (Noč branja), Vodnikova domačija, Narodna in univerzitetna knjižnica, Društvo knjigotržcev Slovenije, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Društvo slovenskih založnikov, Društvo Festival Sanje, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Knjigarna Libris Koper, Mestna knjižnica Ljubljana, Mladinska knjiga, Goga, Morfem založništvo, Beletrina, Skupaj za knjigo, Slovenska sekcija IBBY, Antikvariat Glavan, številne slovenske založbe in drugi soustvarjalci.


Kdo so pokrovitelji projekta?

Pokrovitelji Noči knjige smo predvsem pobudniki projekta, ki vanj vlagamo svoj čas in energijo.

Častni pokrovitelj: UNESCO Slovenija
Nosilca projekta: Društvo festival Sanje in Založba Sanje
Projekt sofinancira: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

Medijski pokrovitelj: Radiotelevizija Slovenija


Kakšno podporo bodo imeli prireditelji?

– objava na spletni strani nocknjige.si

– objava v katalogu Noč knjige (rok za oddajo: 4. april) – katalogi bodo na voljo, če bo zbranih dovolj donacij za kritje stroškov oblikovanja, tiska in distribucije

– medijska podora na strani medijskih pokroviteljev

– PR paket za lažjo promocijo projekta na lastnih kanalih

– brezplačne programske knjižice ter plakati projekta

– brezplačni plakat s predvidenim praznim prostorom v katerega prireditelji vpišejo kraj in čas dogodka, ki ga organizirajo

– javne napovedi projekta (novinarska konferenca)

– skupno navdušenje nad knjigo in branjem


Kako lahko sodelujejo založniki in knjigotržci?

Tako, da pripravijo za ta dan posebne ponudbe in akcije bralcem in kupcem.

Takšne ponudbe bodo predstavljene na spletni strani www.nocknjige.si (rubrika Akcije) ter v katalogu Noč knjige.

Leta 2019 smo pod plaščem Noči knjige po dolgih letih ponovno obudili tudi Knjižni sejem v parku Zvezda, na katerega so toplo vabljeni vsi slovenski in zamejski založniki in knjigotržci.


Roki

19. april: rok za sodelovanje na vsakoletnem natečaju Noč knjige

22. april: zadnji rok za najavo dogodka na spletni strani www.nocknjige.si


Kontakt

Organizacijski odbor Noč knjige 2021

E: nocknjige@gmail.com

I: http://nocknjige.si | FB: Noč knjige | TW: @Nocknjige