PRIJAVNICA DOGODKOV

Vabljeni, da spodnji spletni obrazec za prijavo izpolnite čimprej in se tako pridružite soustvarjalcem Noči knjige!

In nikar se ne ustrašite, da imamo s “prijavo dogodka” v mislih kaj megalomanskega, organizacijsko strašansko zahtevnega – nikakor ne, ne nazadnje se vsi tudi zavedamo otežkočenih razmer preteklih let, ki so v veliki meri vplivali tudi na dogodke letošnjega leta. Dogodek je preprosto nekaj takšnega, kaj je ukrojeno po meri vsakogar od Knjižnenočnikov in Knjižnenočnic. Lahko je to pogovor s prijatelji o prebrani knjigi, lahko branje pravljice najmlajšim za lahko noč, ali pa prijeten večer v družbi sam/a s sabo in knjigo ter  seveda vsemi knjižnimi junaki med platnicami, še prej pa urejanje knjižnega kotička v svojem domu. Čisto preprosto! Takšnemu pogledu prikima tudi literarna teorija, kjer velja, da je dogodek denimo v kratki zgodbi – v nasprotju s pripetljajem – čisto vse, kar spremeni stanje stvari. In ali morda ne obstajajo zgodbe, pesmi, romani, katerih branje ti popolnoma obrne svet na glavo? Seveda! Torej … kar neobremenjeno! 🙂

SEJEM NA ZRAKU

23. april, park Zvezda v Ljubljani

Organizatorji Noči knjige – društvo Festival Sanje in založba Sanje – v sodelovanju z Vodnikovo domačijo po treh letih znova s posebnim veseljem organiziramo knjižni sejem v parku Zvezda v Ljubljani. Sejem na zraku pod platanami parka Zvezda se bo odvijal v soboto, 23. aprila.
Za sejem so slovenski založniki, približno 50 jih bo prisotnih, pripravili poseben izbor knjig s sejemskimi popusti, med njimi številne knjižne novosti.
Pozor – zaradi deževne vremenske napovedi smo prvotni načrt dvodnevnega sejma skrajšali na le en dan – sejem bo potekal le v soboto, 23. aprila.

 

SEJEMSKI PROGRAM

Del Sejma na zraku bo tudi SEJEMSKI ODER, na katerem se bodo vrstili pisani pomladni dogodki.

9.00 – pričetek Sejma na zraku

10.00 – Slavnostna otvoritev sejma in Noči knjige
z ustvarjalci Noči knjige in jutranjo glasbeno budnico skupine Pantaloons

11.00 – Predstava za otroke Ana&Froga (Pripravlja založba VigeVageKnjige)

Predstava po risoromanu Anouk Rcard Ana in Froga. Izbrane zgodbe iz stripa ob pomoči lutk in kock pripovedujeta igralca Mia Skrbinac in Voranc Boh. Družbo jima dela Vorančeva kitara, ki se tudi sama večkrat oglasi.

13.00 – Karolina umetnina: Ma kej? Neč. (Pripravlja založba Stripolis) 

Izar Lunaček predstavlja pomladni paket Stripolisovih izdaj: novo Graščino, novo Sardino in prvo domačo knjižno zbirko stripov Karolineumetnine, znane po avtobiografskih stripih, ki jih objavlja na Instagram profilu.

14.00 – Pogovor o knjigi Iztoka Sitarja Kako je Jaka Racman postal fašist. (Pripravlja Založba /*cf.)

O esejih o družbeni kritiki in politični (ne)korektnosti v stripu se bo z avtorjem knjige Iztokom Sitarjem pogovarjala Pia Nikolič.

15.00 – Pripovedovanje zgodb iz knjige Od tu in tam ; za otroke 5+ (Pripravlja založba Založništvo tržaškega tiska)

Ob stoletnici rojstva italijanskega avtorja Giannija Rodarija je nastala knjiga, v kateri sta urednici Barbara Baloh in Samanta Kobal zbrali 34 avtorjevih zgodb in pesmi, 26 jih je sveže prevedel Miran Košuta.

16.00 – Pogovor o poeziji in branje iz pesniških zbirk z Branetom Senegačnikom ter Milanom Deklevo (Pripravlja založba Slovenska matica) 

Pesniško druženje z dvema vidnima slovenskima pesnikoma – Brane Senegačnik, dobitnik nagrade Prešernovega sklada in Milan Dekleva.

17.00 – Prepišni Prišleki (Pripravlja založba LUD Literatura) 

Branje avtoric in avtorjev iz novih izdaj knjižne zbirke Prišleki, berejo: Aljaž Primožič, Jure Jakob, Ajda Bračič, Davorin Lenko in Primož Mlačnik.

18.00 – Predstavitev knjige Dogodek na hribu nad cesto (Pripravlja založba KUD Police Dubove) 

Pogovor o knjigi med avtorjem Goranom Jankovićem in prevajalcem Iztokom Osojnikom.

19.00 – Knjižno omizje Kje smo? ob izidu istoimenske knjige Giorgia Agambena (Na Noč knjige pripravlja založba Sanje)
Sodelujejo prevajalec Matjaž Manček, urednik Rok Zavrtanik, urednica Andreja Udovč, povezuje Nada Vodušek.

20.00 – Akcija Živi ščit poezije: skupnostno recitiranje poezije (Na Noč knjige pripravlja založba Sanje).

22.00 – Zaključek sejma in Lahko Noč, knjige